ymetzemaekers.nl

welkom

Yvonne Metzemaekers Beeldend kunstenaar

465 Op de huid 2020, drieluik 45 cm x 47 cm, acrylverf op linnen
465 Op de huid 2020, drieluik 45 cm x 47 cm, acrylverf op linnen

 Het ruige gebaar, het decoratieve motief en de sensualiteit van de verf spreekt mij aan in het schilderen.

 

Wabi Sabi, de Japanse esthetiek van de vergankelijkheid, het proces van roesten, afbladderen, schuren,  krassen en repareren inspireert mij tot de serie imaginaire maritieme landschappen gebaseerd op schepen en containers geteisterd door weer, water en wind:

 

 Talloze omzwervingen  maakte ik met  een werkschip van de Waddenzee.

Varen met tien kilometer per uur bepaalt mijn kijken. Langzaam verglijdt het landschap. Mijn blik tast traag kade, water, hijskranen, onderkanten van bruggen en binnenkanten van sluizen af.  Ik raak  in een dromerige stemming. Op de huid van de schepen zie ik roest, klinknagels, afgeschuurde verflagen, doorschemerende onderschilderingen, krassen, tekens, letters, cijfers, droog, nat… Op de huid van schepen trekken schilderijen aan me voorbij. Containers rijzen op als abstracte, afgebladderde kleurvlakken.

 Ik denk aan Wabi Sabi. De verweerde kleuren, de roest en de krassen op de huid van schepen en scheepslading, ontstaan door wind, water en tijd, zijn uitdrukking van hun geschiedenis.

In mijn verbeelding ontrolt zich een compositie van fragmenten van een imaginair maritiem landschap. Dit is de inspiratie voor de samengestelde, gestapelde schilderijen op de huid van het canvas die u ziet in mijn portfolio onder recent werk.

 

 

In maart en april 2020 maakte ik tijdens de eerste lockdown vanwege Corona de 3 schilderijen getiteld Let it be II, Amor fati I en Kairos. (portfolio/recent werk)

 

In de serie "revisited" hergebruik ik vroeger werk in een compositie met nieuwe schilderijen.(port polio/recent werk)  

 

"Art can still be raw, primitive and talismatic. Awakens all of the things still within us "(Joan Snyder)